1

Extra heffing op gokkasten en speelautomaten in strijd met Europese regels

Wellicht goed nieuws voor spelers van de gokkasten en speelautomaten in speelhallen, café`s en fritures. 19 juli is namelijk een uitspraak gedaan door de belastingkamer van het gerechtshof van Amsterdam die concludeerd dat een heffing van kansspelbelasting die sinds 1 juli 2008 is ingevoerd in strijd is met de Europese regelgeving.

De Europese regel waar het om gaat is het ongestoord genot van eigendom uit het EVRM. De uitspraak werd gedaan in 2 zaken die door de Brancheorganisatie van Speelautomaten en de belastingdienst aanhangig werden gemaakt. Er wordt wel aan de Nederlandse wetgeving voldaan, maar dat is dus niet genoeg.

De manier waarop deze regels zijn ingevoerd is het probleem. Het hof steld namelijk dat de wetgever tijdens de invoering van de regelgeving al wist dat een groot gedeelte van de speelautomaat exploitanten het moeilijk ging krijgen en zelfs verlies gaan draaien. Dit is in strijd met het eigendomsrecht, die bepaald dat als er een dergelijk iets dreigt, de wetgever dit moet compenseren om mogelijke failissementen te voorkomen.

De uitspraak van het gerechtshof betekend niet dat de heffing wordt opgeheven, maar dat er onderzoek zal worden gedaan naar een mogelijke schadevergoeding voor de getroffenen. Wellicht dat enkele speelautomaten exploitanten zo wel het hoofd boven water kunnen houden en zo al die spannende gokkasten blijven staan.

Terug naar nieuwsoverzicht